Kuchnia wegańska w rozkwicie! – popularność diety wegańskiej

Diety i fitness

Kuchnia wegańska jest dziś jednym z najbardziej dynamicznych segmentów gastronomii, a „Złoty Karczoch” jest odpowiedzią na potrzeby rynku i prawdziwym powiewem świeżości - czymś kompletnie nowym, zielonym i niezwykle rozwojowym.

Złote Karczochy” to zawody dedykowane wszystkim, którzy chcą zmieniać branżę gastro i kreować nowe smaki w swoich lokalach. Ten prestiżowy konkurs promuje kreatywność i jakość w kuchni roślinnej, gromadząc najlepszych szefów kuchni, influencerów kulinarnych oraz pasjonatów gotowania z całej Polski. Dziękuję̨ uczestnikom, jurom, partnerom i widzom za dobrą energię, zapał i radość, jaka towarzyszy kuchni roślinnej mówi Katarzyna Gubała, ambasadorka targów SMAKKI, ekosobowość, promotorka zdrowego stylu życia, szkoląca z kuchni roślinnej najlepszych kucharzy w branży

Gotowanie to Moja pasja. Szczególnie bliskie są mi smaki natury i kuchnia roślinna. Cieszę się, że mogę rozwijać swój kulinarny warsztat, inspirować naszych Gości i wymieniać się doświadczeniami z innymi Szefami Kuchni.

Mamy duży wkład w propagowanie diety wegańskiej w Polsce.

Restauracja Manor House SPA jako jedna z pierwszych hotelowych restauracji wprowadziła pełne menu wegańskie.

Od lat otrzymuje ono Znak V, potwierdzający, że jest odpowiednie dla wegan i wegetarian. W każdym sezonie wprowadzamy kulinarne nowości. Tej wiosny jest to m.in. wegański tatar, który w konkursie Baziółki został doceniony 3 miejscem wśród kilkunastu dań zgłoszonych przez ekspertów kuchni roślinnej. Przepis znajdzie się w książce kucharskiej towarzyszącej konkursowi opowiada Małgorzata Figarska

Autorskie menu wegańskie restauracji Manor House SPA od lat cieszy się uznaniem Gości.

Karta dań została stworzona z myślą o osobach poszukujących zdrowych, roślinnych potraw, przygotowywanych z lokalnych i ekologicznych składników. Wśród propozycji kulinarnych znajdują się m.in.: carpaccio z białej rzodkwi w grejpfrutowym sosie winegret; tatar z siekanych świeżych i suszonych pomidorów z klasycznymi dodatkami oraz pesto z bazylii i oregano; smalec wegański z cieciorki, jabłka i śliwki, z ogórkiem kiszonym na pieczywie; placuszki z cukinii i marchwi; krem szpinakowy z prażonymi migdałami; ziemniaczany krem z curry i marynowanym pomidorem; wegański barszcz czerwony z podgrzybkiem i ciemną kaszą gryczaną; pierogi z tymiankiem, cieciorką, kapustą kiszoną i boczniakiem gotowane w burakach; krokiety z ziemniaków truflowych z grillowaną marchwią i kremem majonezowym; pierogi z topinamburem i tofu w sosie ze smażonymi kurkami i trawą cytrynową oraz desery, które również zachwycają smakiem i kreatywnością.

Wszystkie potrawy przygotowywane są na bazie krystalicznie czystej, ożywionej wody Grandera oraz zdrowych, ekologicznych produktów.

Na gości czekają również naturalne soki z warzyw i owoców pochodzących z lokalnego gospodarstwa sadowniczego, lecznicze napary z bogatej gamy ziół oraz kiszonki wspomagające odporność i funkcjonowanie układu pokarmowego. Menu wegańskie w naszym hotelu to połączenie kulinarnej pasji, dbałości o zdrowie i szacunku dla środowiska, wpisujące się w holistyczną filozofię hotelu, który po raz kolejny został wybrany Najlepszym Holistycznym Hotelem SPA w Polsce (Perfect SPA Awards 2025).